Kneuzen en verzwikken van de enkel

Prof. Dr. C. Niek van Dijk, Orthopedisch chirurg, Academisch Medisch Centrum Amsterdam

(Prof. Dr. C. Niek van Dijk, Orthopedisch chirurg, Academisch Medisch Centrum Amsterdam)

Kneuzen en verzwikken van de enkel behoren tot de meest voorkomende letsels. Onder kneuzen verstaan we een beschadiging of enkelblessure die ontstaan is door de inwerking van direct geweld. Een goed voorbeeld hiervan is een trap tegen de enkel tijdens het voetballen. Het gevolg is meestal een blauwe plek die in de regel vanzelf geneest.

Gevolgen van een verzwikking kunnen zijn een verstuiking of een enkelblessure. Tijdens en na de behandeling kan gebruik worden gemaakt van elastische zwachtels, een brace of een bandage. Een elastische zwachtel voldoet aan alle voorwaarden en is het goedkoopst.

Nadelen

Nadeel is dat de patiënt de zwachtel zelf moet aanleggen waardoor deze soms niet genoeg steun biedt. Een elastische bandage (MalleoTrain) is dan een handig alternatief.

Bandage of tapebandage?

Naast een elastische bandage kan er ook gebruik worden gemaakt van een tapebandage. Deze heeft het voordeel dat de verantwoordelijkheid voor het aanleggen bij de arts of bandagist ligt. Daarentegen moet een tapebandage wel om de 1 à 2 weken vervangen worden. Gedurende een gemiddelde behandelduur van 6 weken kan dit oplopen tot 3 à 4 bandages. Na deze periode zou je geen last meer mogen ondervinden van je enkelblessure. 

Pijn in de hiel bij het lopen?

Hiervoor bieden de Malleotrain S en MalleoTrain Plus een uitkomst. Deze twee elastische bandages bevatten een strap en zijn makkelijk aan te trekken. Hierdoor kunnen ze worden ingezet ter vervanging van tape.

Bij een zwaarder enkelbandletsel is stabilisatie van de enkel gewenst. Een handige, gangbare methode is het aanmeten van een brace (MalleoLoc). Hoewel de patiënt het wel of niet dragen van de brace in eigen hand heeft biedt de brace in principe voldoende steun. Een voordeel is dat de brace éénmalig aangemeten wordt en de hele behandelingsperiode mee gaat. Later kan de brace tijdens sportbeoefening preventief gebruikt worden.

Meer informatie over een enkelblessure vindt u in bijgevoegd document. Meer informatie over onze enkel/voet producten vindt u hier.

Kneuzen en verzwikken van de enkel.pdf