Bandletsels van de knie - Indicaties voor operatie en operatietechniek van de voorste Kruisband

C.P. van der Hart, Orthopedisch chirurg, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam

C.P. van der Hart

In de Verenigde Staten komt het voorste kruisband letsel bij 1 op 5000 mensen voor. Het betreft vooral de leeftijdsgroep van 20 tot 45 jaar die last hebben van kniepijn. In totaal scheuren in Amerika jaarlijks ongeveer 100.000 mensen hun kruisband en iets meer dan de helft wordt er voor geopereerd.

In Nederland en België zijn geen exacte cijfers bekend maar verondersteld wordt dat de aantallen niet veel zullen verschillen. Soms is er bij voorste kruisbandletsel door de patiënt of zijn omgeving een knappende sensatie waargenomen, wat resulteert in hevige kniepijn.

De gescheurde voorste kruisband leidt doorgaans tot een invaliderende instabiliteit van de knie met grote kans op additioneel letsel aan menisci en kraakbeen. Om het voorste kruisbandletsel te verhelpen is in veel gevallen operatieve behandeling nodig. Het doel van de behandeling is het herstellen van de passieve stabiliteit van de knie opdat samen met de actieve stabilisatoren (spieren) van de knie de patiënt een functioneel stabiel gewricht ervaart dat normale ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen) functies mogelijk maakt en ook de stabiliteit waarborgt bij verhoogde belastingsmomenten zoals sportbeoefening.

Kniepijn kan je niet ongemoeid laten, als uw kniegewricht gekwetst of net geopereerd is, heeft het steun nodig en moet het tegen verkeerde belastingen worden beschermd. Voor het stabiliseren van de knie kan er gebruik worden gemaakt van de braces en bandages van Bauerfeind. Meer informatie over onze knieproducten vindt u hier.

Meer informatie over bandletsels van de knie vindt u in bijgevoegd document.              

Bandletsels van de knie.pdf