Schouderletsels

Dr. W.J. Willems, Orthopedisch chirurg, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam

Nek en schouderklachten

Eén op de tien mensen heeft chronisch last van nek- en schouderklachten. Schouder- en nekklachtenéén zijn een vaakvoorkomende vorm van gewrichtsklachten.

Tegenwoordig worden ook nek- en schouderklachten onder de noemer CANSgeplaatsts. CANS betekent Complaints of Arm, Nek or Shoulder.

De klachten  bij nek- en schouderongemakken zijn vooral pijn en bewegingsbeperking. Deze kunnen zodanig worden dat gewone dagelijkse handelingen pijnlijk en moeilijk uitvoerbaar worden. In de onderstaande tekst, geschreven door Dr. Willems, kunt u alles lezen over nek- en schouderklachten.

Nek en schouderklachten vormen een steeds groter aandeel van de klachten van het bewegingsapparaat. Deels wordt dit veroorzaakt door steeds meer eenzijdige belasting van de schouder bij het werk of de hobby, een andere oorzaak is de toenemende belangstelling voor schouderbelastende sporten.

Bij ongeveer 10% van alle sportblessures is de schouder betrokken. Het betreft enerzijds direct inwerkende traumata met luxaties (het uit de kom schieten van een gewricht) of botbreuken als gevolg, anderzijds chronische overbelasting, waardoor kleine letsels van kapsel, spieren of pezen optreden. De pezen van de rotator-cuff-spieren, dat zijn de 4 spieren direct rondom de schouderkop en van de lange biceps hebben het meest te lijden van overbelasting, evenals het kapsel van het glenohumerale gewricht (gewricht tussen de kop van de bovenarm en de kom in het schouderblad) en in mindere mate dat van het acromioclaviculaire gewricht (gewricht tussen sleutelbeen en schouderblad).

Meer informatie over diagnostiek en behandeling van diverse schouderklachten vindt u in onderstaand document.

Schouderletsels.pdf